گزارش سیاستی
توسعه ویزای استارتاپی و نقش آن در سیستم مهاجرتی کشورها
رصدخانه مهاجرت ایران
اين گزارش ضمن بررسي روند افزايشي ويزاهاي استارتاپي در سطح دنيا، به بررسي برنامهها و امتيازات ارائه شده برخي از كشورهاي منتخب براي جذب كارآفرينان نوآور ميپردازد. بررسي وضعيت درخواست، پذيرش و رد شدن طرح ويزاي استارتاپي براي ايرانيان در كشوهاي ايتاليا، استوني، انگلستان و كانادا بخش ديگر اين گزارش را تشكيل ميدهد. در نهايت الزامات و پيشنيازهاي طراحي و پيادهسازي طرحهاي استارتاپي در دنيا مور بحث قرار ميگيرد.
خلاصه مدیریتی
- توسعه سریع تکنولوژی در دهه های اخیر مدلهای کسبوکار، صنایع و شرکتها را تغییر داده است. و استارتاپ ها (شرکتهای نوآور جوان با پتانسیل رشد بالا) در مرکز این تغییرات هستند.
- دولتهای پیشرو سعی میکنند این تغییرات سریع در بازار کار را به گزاره های سیاستی بلند مدت مناسب برای رقابت اقتصادی بلند مدت تبدیل کنند.
- در حالیکه بسیاری از کشورها مدتهاست برای قعال برای مهاجرتهای با مقاصد کسب و کاری دارند ولی این کانالها اغلب برای کارآفرینان استارتاپی مناسب نیستند.
- سیاستهای مهاجرتی که بتواند کارآفرینان مستعد را جذب کند در برخی از کشورها در قلب موفقیت سیاستهای استارتاپی قرار دارد.
- از سال 2010 که اولین ویزای استارت آپی نوسط شیلی بکارگرفته شد تا سال 2019، 28 کشور برنامه ویزای استارتاپ راهاندازی کرده یا برخی برنامه های ویزای قبلی خود را به این سمت اصلاح کرده اند.
- بخش مهمی از دریافت کنندگان ویزای استارتاپ دانش جویان بینالمللی در همان کشوربوده اند که بعد از فارغ التحصیلی جذب فضای استارتاپی کشور میزبان شده اند.
- ویزاهای استارتاپ به طور کلی براساس طراحی خود کانال کم حجمی از مهاجرت را ایجاد کرده اند، از این رو تنهابخشی از پازل بزرگتر مشوق کارآفرینی و رشد اقتصادی هستند.
- کارآفرینان مستعد در حرکت به مکان هایی که بهترین ترکیب سرمایه گذاری، مالی و محیط قانونی و بازار را ارایه دهد بسیار چابک هستند.
- رقابتذیری برنامههای ویزای استارتاپ وابسته به برنامهها و سیاستهای نوآوری گستردهتری مانند انکوباتورها، شتابدهندهها، رویدادهای شبکهسازی و مشوقهای سرمایهگذاری دارد.
- تعیین کف سرمایهگذاری یا ایجاد شغل برای این نوع ویزا باید بهگونه ای باشد که ریسک پذیری را کاهش نداده و محرک نوآوری باشد.
- بینالمللی سازی فضای استارتاپی شکل گرفته در کشور در موفقیت و حفظ روند رو به رشد آن بسیار موثر است.
- ایران میتواند در کشورهای منطقه به عنوان هاب توسعه و جذب کارآفرینان استارتاپی نقش آفرینی کند.
- همانطور که کارآفرینان ایرانی درخواست کننده ویزای استارتاپ ازکشورهای اروپایی مانند ایتالیا و استونی بوده اند، ایران نیز میتواند میزبان کارآفرینانی از سایر کشورها باشد.
- ویزای استارتاپ برای جذب نخبگان و علاقمندان دانشجویان بین المللی در ایران میتواند گزینه مناسبی باشد.
- طراحی یک برنامه ویزای استارتاپی برای ایران با فضای نوپای استارتاپی بهتر است بر طرح های قوی شامل برنامه رشد و توسعه استارتاپ استوار باشد.
برای خواندن گزارش کامل آن را دانلود کنید.